‘Backward compatibility’ is in de verlichtingsindustrie nog niet zo bekend. Het is een term die vooral gangbaar is in de elektronicawereld, waar razendsnel wordt geïnnoveerd en producten na een jaar alweer verouderd kunnen zijn. Als een apparaat backward compatible is, betekent dit dat het ook nog werkt met oudere technologie. Denk aan een Blu-ray-speler die ook nog dvd’s accepteert of een PlayStation 5 waarmee je ook gewoon PlayStation 4-spellen kunt spelen.

Voor ons is backward compatibility een groot goed. Wij vinden het namelijk heel belangrijk dat onze cliënten niet opgezadeld worden met hoge vervangingskosten als er iets in een armatuur kapotgaat. Als een product namelijk niet backward compatible is en een onderdeel stopt na een tijd met functioneren, dan moet het waarschijnlijk volledig vervangen worden, omdat de nieuwe onderdelen niet zomaar in het bestaande product passen.

Bij ons is dat wel zo. We zijn een van de weinige fabrikanten die al zo lang en trouw met dezelfde componenten werken. Neem onze downlight-reeks. Daarvoor maken we al sinds onze oprichting gebruik van dezelfde techniek voor de LED-chips, al zijn we inmiddels bij de 8e generatie hiervan beland.

In principe kunnen wij elk onderdeel van een armatuur los leveren. De twee belangrijkste componenten zijn natuurlijk de LED-chip zelf en de driver die de verlichting aanstuurt. Stel nou dat er in een bestaande verlichtingsoplossing een paar LED’jes stuk gaan na een paar jaar. Dat kan heel vervelend zijn om te verhelpen, want nieuwe LED’jes hebben over het algemeen een sterkere lichtoutput, waardoor je geen evenredige lichtverdeling krijgt.
Daarom maken wij gebruik van drivers waarbij je zelf de stroominstelling kunt bepalen. Hierdoor kun je de stroomtoevoer verlagen en de nieuwe LED’jes synchroniseren met de bestaande LED’jes.

Nu komt dit nauwelijks voor, als we onszelf even op de schouder mogen kloppen. Maar mocht het nodig zijn, dan kan het eenvoudig opgelost worden. De installateur hoeft hiervoor niet alle armaturen te vervangen voor nieuwe exemplaren om een gelijkmatige lichtoutput te waarborgen. Sterker nog, omdat de meeste van onze producten een externe driver hebben, is het een kwestie van een kabeltje afknippen en de nieuwe driver eraan hangen. Omdat wij werken met halffabricaten die we in onze eigen fabricagehal assembleren, hebben we de losse componenten ook op voorraad.

Backward compatibility maakt onze producten zelfs toekomstbestendig, want we kunnen nieuwe technologieën gewoon integreren in bestaande verlichting. Denk aan een upgrade van onze draadloze Zen-Lite sturingsoplossing door deze draadloos van nieuwe firmware te voorzien. Zo kunnen we nieuwe functionaliteiten toevoegen, zonder dat het armatuur uit de muur of het plafond gehaald hoeft te worden. Backward compatible maakt forward compatible.

Back To Top