DALI is als sturingsoplossing zowel betrouwbaar als flexibel. In onze vorige blog hebben we uitgelegd hoe dit protocol tot stand kwam en dat de afkorting voor Digital Addressable Lighting Interface staat.

DALI is een digitaal signaal waarmee verlichting van verschillende fabrikanten op dezelfde manier en in één systeem aangestuurd kan worden. Toch kunnen installateurs met DALI niet alles. Het is een robuust protocol, maar de eerste versie was vrij beperkt. Daarom is er nu DALI 2.0.

DALI 2.0 is vanzelfsprekend een verbeterde versie van het oorspronkelijke protocol. De eerste DALI was eigenlijk alleen geschikt voor het in- en uitschakelen van verlichting en om te dimmen. Daarnaast was het alleen compatibel met single color-armaturen. DALI 1.0 is niet geschikt voor tunable white.

Zijn opvolger is dat gelukkig wel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het DT6- of DT8-protocol. Bij DT6 worden er twee drivers of balasten ingezet. Bij DT8 is er slechts 1 ballast dat twee of zelfs meer kanalen aanstuurt en zo ook de kleurtemperatuur kan mengen.

DALI 2.0 maakt het ook mogelijk om sensoren in de verlichtingsoplossing te integreren, zoals een daglichtsensor of aanwezigheidssensor. Met de 2.0-versie is het dus ook mogelijk om de verlichting het natuurlijke verloop van de dag te laten volgen, oftewel human centric lighting.

Daarmee is DALI 2.0 geschikt voor een toekomst waarin zowel bedrijven als consumenten meer gaan verlangen van verlichting, boven op hun primaire taak om een ruimte van kunstmatig licht te voorzien.

Hoe je van DALI’s digitale signaal een draadloze sturingsoplossing maakt, lees je in onze volgende blog. Daarin gaan we in op DALI’s broadcast-functie.

Back To Top