We hebben het nu al een aantal weken over DALI, de open standaard voor het creëren van sturingsoplossingen voor verlichtingen. Als je onze eerdere blogs over dit protocol hebt gelezen, weet je inmiddels waar de naam DALI voor staat en heb je ook kennisgemaakt met DALI 2.0, een geüpdatete versie die het protocol toekomstbestendig heeft gemaakt. Vandaag gaan we nog een stapje verder, want DALI is eigenlijk meer een taal dan een technologie. En die taal kan op meerdere manieren worden gesproken.

Grofweg zijn er drie manieren om met verlichting ‘te praten’ via DALI:

  1. DALI Network
  2. DALI Broadcast
  3. DALI Switch-Dim

Een DALI-netwerk bestaat normaliter uit een softwarematige applicatie die de verlichtingsoplossing aanstuurt, een DALI-busvoeding en ballasten en/of drivers met een DALI-interface. Dit is de traditionele DALI-verlichtingsoplossing.

DALI Broadcast

Er zijn ook situaties waarin de verlichting alleen aan/uit gezet en/of gedimd hoeft te worden. Voor dat soort toepassingen is het niet nodig om een heel DALI-netwerk op te zetten, maar is DALI Broadcast voldoende.  Die oplossing is eenvoudiger, zowel qua gebruik als installatie. Het woord broadcast zegt het al, want dit betekent dat je vanaf een centraal punt de hele verlichting in één keer en gelijktijdig aanstuurt. Dit kan bedraad, draadloos of met een combinatie hiervan. De individuele armaturen hoeven niet los geïnstalleerd of geprogrammeerd te worden.

DALI Broadcast werkt met maximaal 100 drivers, die bediend kunnen worden met een fysieke draaischakelaar of een app voor mobiele telefoons of tablets, bijvoorbeeld onze Zen-Lite sturingsoplossing of Casambi. Door meerdere Broadcast-netwerken aan elkaar te koppelen kunnen honderden armaturen tegelijkertijd aangestuurd worden.

DALI Switch-Dim

Een alternatief voor DALI Broadcast is DALI Switch-Dim. Hierbij maakt een installateur gebruik van een puls-schakelaar om de verlichting aan te sturen. Deze geeft een korte puls om de armaturen aan of uit te zetten, en een lange puls als de verlichting gedimd moet worden.

Bij Switch-Dim zijn alle drivers van de armaturen met elkaar verbonden, in plaats van dat er enkel vanuit een centraal punt naar alle losse armaturen gecommuniceerd wordt. De Switch-Dim-knop hoeft daarom maar op één van de drivers aangesloten te worden, want alle andere armaturen worden zo tegelijk bediend.

Switch-Dim is de goedkoopste oplossing, maar is niet geschikt voor een groot aantal armaturen. Dit werkt maar met één groep van maximaal 25 drivers. Welke oplossing het meest geschikt is, hangt af van de grootte van de groepen, het totaal aantal armaturen en uiteraard ook de specifieke wensen van de cliënt. Er moet wel voor één systeem gekozen worden, want ze kunnen niet gecombineerd worden.

Back To Top