LED-technologie is niet meer zo nieuw en revolutionair als het ooit was. Daar zitten veel voordelen aan: het is tegenwoordig enorm betrouwbaar en energiezuinig. Er kleeft helaas ook een nadeel aan: op het gebied van efficiëntie en lichtkwaliteit zijn er ogenschijnlijk geen grote sprongen meer te maken. Althans, niet tegelijkertijd. Er is een race ontstaan tussen energiebesparing en lichtkwaliteit en tegelijk over de finish komen is geen optie meer.

Bij energiebesparing is het doel om zoveel mogelijk lumen per watt te behalen, oftewel de hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron kan uitstralen bij een zo laag mogelijk vermogen.
Dit staat bij LED-technologie in de meeste gevallen loodrecht op de lichtkwaliteit. Omdat de meeste witte LED’s bestaan uit een blauwe LED-chip met daarbovenop verschillende fosformaterialen, bestaan er wel verschillende gradaties. Gechargeerd is een LED met een dunne fosforlaag energiezuiniger en biedt een dikkere of complexere fosforsamenstelling betere lichtkwaliteit.

Bij Lumission werken wij al meer dan een decennium met dezelfde zogeheten chip-on-board (COB)  LED-technologie van Bridgelux. Door de jaren heen is de efficiëntie daarvan enorm toegenomen, wat geresulteerd heeft in een steeds lager verbruik bij een gelijkblijvende lichtoutput. We zijn nu echter op het punt dat efficiëntie en lichtkwaliteit niet meer verder samen kunnen gaan omdat het maximaal haalbare bijna is bereikt.

Dit betekent dat wij voor alle Lumission-downlights binnenkort de twee beste keuzes gaan aanbieden voor de verschillende wensen/toepassingen in de markt.

  • Bridgelux F90 voor de beste efficiëntie/lichtkwaliteit-verhouding.
  • Bridgelux Thrive voor de beste lichtkwaliteit/efficiëntie-verhouding.

De komende weken gaan we dieper in op deze twee opties en hoe zij het ‘probleem’ van de geoptimaliseerde LED-techniek oplossen. Het is geen kwestie van welke technologie beter is, maar enkel van wat de doelstelling is van een project: efficiëntie of lichtkwaliteit? Bovendien betekent de beste efficiëntie niet dat de lichtkwaliteit slecht is en vice versa.

Back To Top