Als wij het over slimme verlichting hebben binnen onze industrie dan ontstaat er al snel verwarring, want iedereen heeft weer een eigen definitie van wat zij verstaan onder smart lighting. Het is daarom zaak om vooraf goed met alle betrokkenen af te stemmen wat de verlichting moet kunnen en hoe dit toegepast kan worden.

Sinds de opkomst van LED-verlichting is de verlichtingsmarkt eigenlijk steeds meer een technologisch gedreven markt geworden. Je kunt smart lighting dan ook goed vergelijken met een telefoon. Daarmee kun je naast bellen tegenwoordig ook fotograferen, filmen, mailen, navigeren en nog veel meer. Zo kun je met slimme verlichting ook stukken meer dan alleen maar het licht aan- en uitzetten.

Als je dan gaat kijken naar alle mogelijkheden, dan kun je het beste kijken naar de verschillende toepassingsgebieden. Deze zijn grofweg te verdelen in kantoor, retail, horeca en zorg.

All deze verticals hebben weer hun eigen specifieke verlichtingsbehoeften, die horen bij een bepaald smart niveau. Deze vijf niveaus hebben we in onze vorige blog uitgebreid uitgelicht, maar we hebben de praktische functies die hierbij horen nog even kort opgesomd.

  1. Het besturen of dimmen van de verlichting
  2. Het mengen of mixen van kleuren: tunable white, dim to warm, RGB(W) kleuren mixen
  3. Het toepassen van sensoren voor het automatisch schakelen van verlichting bij beweging of gedurende bepaalde gedeelten van de dag.
  4. Het al dan niet automatisch schakelen van lichtscènes die eventueel gekoppeld kunnen worden aan een timerfunctie.
  5. Het verzamelen van data in de ruimste zin van het woord. Denk hierbij aan personen tellen of het tracken van mensen en goederen, of het monitoren van de staat van de verlichting zelf.

Slimme verlichting is dus nooit een vraag van of je het wel moet nemen of niet. Je moet van tevoren goed bedenken wat precies de wens is van de eindgebruiker en welk niveau je hiervoor nodig hebt. Sowieso is het altijd verstandig om voor producten te kiezen die voorzien kunnen worden van updates, zodat ze ook in de toekomst relevant blijven. Het helpt daarbij natuurlijk om voor een partner te kiezen die producten maakt op een manier dat zij niet al na een jaar weer verouderd zijn. Bij Lumission ben je altijd verzekerd van een jarenlange ondersteuning.

Back To Top