De meeste mensen brengen tegenwoordig het grootste deel van de dag door onder kunstlicht.
’s Ochtends zet je op kantoor de verlichting aan, ’s avonds schakel je het weer uit en dat was het dan wel.

Toch is het raadzaam om er de volgende keer toch iets langer bij stil te staan. Kunstlicht is niet hetzelfde als zonlicht, hoe goed we dat tegenwoordig ook na kunnen bootsen. De sterkte van het zonlicht verandert gedurende de dag en is natuurlijk ook afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Het maakt veel verschil of het een zonnige dag is of bewolkt. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat dit een grote invloed heeft op onze menselijke interne biologische klok.

Er is echter meer aan de hand. De manier waarop het licht binnenvalt speelt ook een grote rol in hoe comfortabel we dit ervaren. Wie kent niet die vervelende schittering of glans op je computerbeeldscherm of tafelblad. Of de brandende en knipperende ogen waar je tegen het eind van de werkdag last van begint te krijgen. Dit zijn visuele storingen die veroorzaakt kunnen worden door een slecht uitgevoerd lichtplan (als er al een plan is), maar ook door gebruik van verkeerde verlichtingsarmaturen voor zoiets specifieks als kantoorwerk.

Glans en spiegelingen nemen we namelijk met het linkeroog op een andere plaats en in een iets andere vorm waar dan met ons rechteroog. Omdat onze hersenen continue deze beelden waargenomen via onze twee ogen over elkaar leggen, raken onze hersenen op den duur vermoeid door deze voortdurend te moeten corrigeren. Dit speelt met name bij plekken waar mensen lange tijd naar een scherm of ander spiegelend oppervlak moeten kijken.

Om dit tegen te gaan heb je de juiste armaturen nodig. Door LED-panelen te gebruiken met een prismatische diffuser kunnen wij de stralingshoek sterk versmallen en dus ook de verblinding die veroorzaakt wordt door het lichtgevende oppervlak van het armatuur zelf. Deze panelen worden ook wel UGR<19 armaturen genoemd, wat staat voor Unified Glare Rating. Deze waarden liggen tussen 15 en 30. Hoe lager de waarde, hoe minder het armatuur rechtstreeks verblinding veroorzaakt. LED-panelen met een opalen diffusor hebben een UGR<22 waarde en zijn dus doorgaans minder geschikt voor kantoor en werkplektoepassingen. Voor ruimtes waar veel wandelverkeer is op kantoor, zoals in gangen of de entreehal, is dit type LED-paneel dan weer wel geschikt.

Toch zien we dit soort panelen ook vaak terug op plekken waar langdurig gewerkt moet worden. Je kunt als bedrijf dan nog zoveel rekening houden met de werkdruk van je medewerkers, of hun privé-werkbalans wel in orde is en of ze hun werkzaamheden wel leuk genoeg vinden, de kans is groot dat ze na iedere werkdag alsnog erg vermoeid zijn. Kijk daarom altijd naar de UGR-waarde van de armaturen die je installeert, of bel ons voor advies!

Back To Top