De term tunable white is inmiddels helemaal ingeburgerd in de verlichtingsmarkt. Je ziet het overal terugkomen, maar waar komt deze naam vandaan en wat heb je eraan? Dat willen we de komende weken gaan uitlichten. Misschien nog wel belangrijker is dat we willen voorkomen dat het een loze marketingterm wordt, want dat zou zonde zijn. Tunable white is namelijk nog steeds vrij revolutionair in zijn eenvoud.

De term tunable white staat in onze industrie letterlijk voor het ‘tunen’, oftewel instellen van de kleurtemperatuur die een lichtbron uitstraalt. Je kunt het nog het beste vergelijken met een stuk ijzer dat verwarmd wordt door een smid. Des te warmer dit stuk metaal wordt, des te meer de uitgezonden kleur van deze warmte verandert van warm rood-oranje naar koud, blauwig wit.

Om de kleurtemperatuur uit te drukken in een getal, gebruiken we graden Kelvin. Een kleurtemperatuur van 1700K kun je vergelijken met kaarslicht; daglicht is zo’n 10.000K. Binnen dit spectrum hebben we als lichtindustrie voor een kleiner gebied gekozen, want de kleurtemperatuur moet wel als prettig worden ervaren door de mensen in een ruimte.

Daarom hanteren we doorgaans kleurtemperaturen van 2700K tot 6500K.  Tussen 2700K tot 3000K krijg je warm wit licht en van 3500K tot 4000K neutraal wit. Vanaf 5000K tot 6500K wordt het koel wit en benader je de kleurtemperatuur van daglicht, zonder dat het te fel of intens wordt.

We hebben het nu vooral over het ‘white’-gedeelte gehad in tunable white. Het tunen moet eigenlijk nog beginnen. Om verschillende kleurtemperaturen te kunnen uitstralen, heeft een armatuur minimaal twee lichtbronnen nodig, waarvan een van 2700K en een van 6500K.

Vervolgens kunnen deze gemengd worden om tot tussenliggende kleurtemperaturen te komen. Dit maakt dat je met één armatuur gedurende de dag verschillende soorten licht kunt produceren. Van warm wit in de ochtend naar koel tot aan de lunch bijvoorbeeld.

Dat is slechts een simpele toepassing natuurlijk. In onze volgende blogpost pakken we er een praktijkvoorbeeld bij door een van onze tunable white-producten uit te lichten.

Back To Top