DALI is een open standaard voor het creëren van sturingsoplossingen voor verlichting. Het is relatief makkelijk te installeren en kan op veel verschillende manieren geconfigureerd worden, zonder dat je daarvoor de bedrading of aansluitingen van de bestaande verlichting hoeft aan te passen. Hierdoor is het een erg populaire sturingsoplossing in bijvoorbeeld kantoorpanden, restaurants, hotels en andere grotere gebouwen. Maar wat is DALI eigenlijk precies en hoe werkt het? De komende weken gaan we dieper in op de werking van DALI en welke toepassingen er allemaal zijn.

Maar eerst die naam. Waar staat DALI eigenlijk voor? Het is een afkorting van Digital Addressable Lighting Interface. Die interface bestaat uit een zogeheten two-way digital communication protocol, oftewel een protocol waarbij wederzijdse communicatie mogelijk is. Dit zorgt voor een soepele integratie van LED-verlichting van verschillende fabrikanten, omdat deze allemaal met elkaar kunnen communiceren.

De ontwikkeling van het DALI-protocol begon halverwege de jaren ’80 door een collectief van fabrikanten waaronder Philips. In de jaren ’90 sloten een aantal Amerikaanse bedrijven zich bij het programma aan. De eerste internationale DALI-standaard werd in 2002 goedgekeurd en gepubliceerd.

Een centraal sturingssysteem

Een groot deel van de armaturen die je in een DALI-installatie vindt zijn identiek aan die binnen andere sturingsoplossingen, maar de ontvangers en drivers zijn een ander verhaal. Deze gespecialiseerde producten stellen DALI in staat om met alle verlichting te communiceren die is aangesloten binnen het systeem. Deze verlichting kan worden bediend via een centraal sturingssysteem, of dat nou een laptop is of een toegewijde besturingsunit.

Een eenvoudig DALI-systeem, wat ook wel een ‘loop’ wordt genoemd, kan maximaal 64 apparaten aan. Elk apparaat heeft een eigen adres en ze maken allemaal verbinding met de centrale DALI-controller. Om meer verlichting te kunnen managen binnen één systeem, worden meerdere ‘loops’ aan elkaar gelinkt zodat ze tegelijkertijd aangestuurd kunnen worden.

DALI heeft ook een zendfunctie. Aangezien ieder armatuur een eigen adres heeft, kunnen ze ook individueel bediend worden. Het is daarnaast mogelijk om groepen te creëren en deze onafhankelijk van elkaar aan te sturen. DALI is zo een flexibel systeem, want de verlichting kan zonder aanpassingen aan de bedrading opnieuw geconfigureerd worden. Op die manier is het mogelijk om snel en eenvoudig de indeling en setting van ruimtes in een gebouw aan te passen.

Volgende week gaan we nog een stap verder en komt DALI-2 aan bod, een moderne versie van het protocol dat nog meer mogelijkheden biedt.

Back To Top