Home » Blog » Nieuws » Het verplichte energielabel C komt eraan voor kantoren

Het verplichte energielabel C komt eraan voor kantoren

1 januari 2023. Knoop die datum goed in je oren. Vanaf dat moment moeten eigenaren van kantoorgebouwen in Nederland met een oppervlakte van 100 m2 of groter over een energielabel van C of hoger beschikken. Hebben ze dat niet? Dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Het is dus belangrijk voor jou of je cliënten tijdig de nodige maatregelen te treffen om te kunnen voldoen aan deze strengere regelgeving.

Nu is dit artikel niet bedoeld om angst te zaaien. Integendeel. We zitten pas halverwege 2021, dus er is nog tijd genoeg. Dit neemt niet weg dat het energiezuinig maken van kantoorpanden de komende anderhalf jaar hoger op de prioriteitenlijst zal komen. Er zijn in Nederland bijna 100.000 kantoren. Bepaalde panden zijn uitgezonderd van de verplichting: rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten, kantoren kleiner dan 100 m2, panden die binnen twee jaar worden gesloopt en gebouwen waarvan de kantoorfunctie minder dan 50 procent van de totale oppervlakte beslaat.

25.000 potentiële cliënten

Van de ongeveer 63.000 kantoren die overblijven, heeft 35 procent al het label C of beter. 12 procent heeft het label D of slechter en 53 procent beschikt momenteel niet over een geldig energielabel. Naar schatting zou ongeveer 60 procent van alle plichtige panden over een goed genoeg energielabel beschikken. Dit betekent dus dat er nog ruim 25.000 kantoorgebouwen zijn die in meer of mindere mate gerenoveerd moeten worden. Dat is een flinke markt.

Het goede nieuws, ook voor de verlichtingsindustrie, is dat het toepassen van LED-verlichting in veel gevallen een goede oplossing vormt. Dit is een van de minst invasieve renovaties, die toch voor veel energiebesparing kan zorgen. Naast het vervangen van de bestaande verlichting met een LED-oplossing kunnen ook verschillende sensoren geïnstalleerd worden voor een nog zuiniger energieverbruik. Denk aan automatische aan/uit-schakelaars, aanwezigheidssensoren of een daglichtsensor die de hoeveelheid kunstmatig licht vanzelf terugschroeft als er meer daglicht naar binnen schijnt.

Als een bedrijf dat verlichtingsoplossingen aanbiedt, is het natuurlijk logisch dat wij deze energiebesparende maatregel aanprijzen. Maar wij zijn niet de enige. Sterker nog, het Ministerie van Binnenlandse Zaken noemt LED-verlichting zelfs specifiek in een brief die afgelopen juli is verstuurd naar alle eigenaren en gebruikers van kantoorgebouwen die label C-plichtig zijn. Dus als je het niet van ons aan wilt nemen, doe het dan van de overheid!

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!