Home » Blog » R&D » Noodverlichting Accu’s

Noodverlichting Accu’s

Noodverlichting accu’s hebben zeer uiteenlopende karakteristieken en eigenschappen.
Meestal zorgt de interne elektronica van een armatuur ervoor dat deze accu’s optimaal worden geladen en dat de werking hiervan periodiek worden getest.
Dit testen geschiedt handmatig of in de vorm van een interne quartz klok die de accu’s automatisch doet testen. Het Lumission Selfy armatuur is voorzien van deze zogenaamde automatische zelftest functie.
De meest voorkomende accu soorten in decentrale noodverlichtingen zijn tegenwoordig nog steeds de robuuste nikkel cadmium en nikkel metaal hydride uitvoeringen.
Voor het toepassen van andere soorten accu-typen bestaat vooralsnog geen internationale standaard. Wij zien steeds vaker dat lithium-ion accu’s ook worden toegepast in noodverlichting armaturen. Deze moeten dan wel altijd voorzien zijn van een extra beveiliging pcb die over-temperaturen en overladen van deze accu’s voorkomt.
Indien mogelijk is het dan ook zeer raadzaam om altijd de originele accu’s te gebruiken die door de armaturen fabrikant zijn gespecificeerd.
Noodverlichting accu’s dienen elke vier jaar preventief vervangen te worden ongeacht de gebruikte accu techniek. De capaciteit van een accu neemt namelijk nooit lineair met de tijd af en is sterk afhankelijk van omgeving en gebruik factoren. Hierdoor is een exacte levensduur nooit te voorspellen en regelmatig testen een verplichte noodzaak voor de veiligheid te waarborgen.

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!