Home » Blog » Alle berichten » Blog #1 over koelelementen

Blog #1 over koelelementen

Heet nieuws: koeling is belangrijk

Je hebt het ons vast al eens horen hebben over koel en warm licht, maar dat heeft alles te maken met de kleurtemperatuur. Vandaag gaan we het hebben over een ander soort koel. Wist je dat iedere soort verlichting ook veel hitte produceert? Het maakt daarbij niet uit of het een halogeenlamp is, een gloeilamp of een LED-lamp. Al produceert LED-verlichting wel veel minder warmte. Maar hoe dan ook: je LED-verlichting wordt warm en daarom heeft het echt een koelelement nodig.

Dat halogeenlampen en gloeilampen warm worden is bekend. Er is een goede reden dat je ze niet zomaar vastpakt als ze aanstaan of pas net uit zijn gezet. Dat lukt niet, want ze zijn dan nog veel te heet. Die hitte wordt geproduceerd wanneer elektriciteit wordt omgezet naar licht. Dit omzettingsproces is niet heel efficiënt, want 95 procent van de stroom gaat ‘verloren’ en wordt omgezet naar warmte in plaats van licht. LED-technologie is gelukkig veel energie-efficiënter, maar ook daarbij gaat nog steeds zo’n 50 procent verloren aan warmte.

De vijand grootste van elektronica

Aan die hitte ontkom je niet en dat vormt een flinke uitdaging. ‘Extreme’ temperaturen zijn namelijk de grootste vijand van iedere vorm van elektronica, of het nou erg koud of juist erg warm is. Als de temperatuur in een armatuur 70 graden of hoger wordt, is de kans erg groot dat je licht het na een tijd niet meer (goed) doet.

De oplossing ligt voor de hand: voeg er een koelelement aan toe dat de gegenereerde warmte compenseert en zo te temperatuur op een acceptabel niveau houdt. Je zou denken dat iedere fabrikant daarvoor zorgt, maar in de praktijk is het niet zo simpel. Veel fabrikanten willen de prijs van hun producten laag houden en besparen daarom op het koelelement, dat daardoor kleiner is of gemaakt van goedkoper en minder geschikt materiaal.

Kwaliteit boven prijs

Het lijkt misschien alsof dergelijke producten net zo goed werken. Maar na een paar jaar ga je het verschil zien. Of eerder niet zien, omdat de verlichting waarschijnlijk niet of nauwelijks meer werkt. Zonder goede koeling worden de componenten en materialen binnen de verlichting namelijk veel te heet en verandert hun samenstelling, waardoor de functionaliteit afneemt of stopt. In dat geval moet je de verlichting al in zijn geheel vervangen, terwijl je waarschijnlijk op een langere levensduur had gerekend. Daarom is ons advies altijd: ga voor kwaliteit in plaats van prijs, als die mogelijkheid er is natuurlijk. Daar heb je uiteindelijk veel langer profijt van.

En dat is niet slechts een belofte, het is een garantie die wij bieden. Die garantie zit op al onze producten en is 5 (of soms zelfs 7) jaar geldig. Maar daarover meer in onze volgende blog.

Volgende blog

 

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!